czwartek, 4 lipca 2013
PRZEPIS NA... DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE.
Kto nie ma dziś ochoty na lody, no kto?
A kto się skusi na przygotowanie lodów własnoręcznie, w domu?
Spróbujcie, bo naprawdę warto!
Do przygotowania 7 porcji lodów potrzebujemy:
pół kilo TRUSKAWEK (lub innych owoców sezonowych np. jagód, malin)
200 ml ŚMIETANY KREMÓWKI + odrobina CUKRU PUDRU
pełna łyżka MIODU
PATYCZKI DO LODÓW I POJEMNIKI, w których je zamrozimy.
Zaczynamy od przygotowania truskawek.
Chciałam żeby w moich lodach były spore, chrupiące kawałki truskawek, dlatego część z nich (mniej więcej 1/3) pokroiłam...
....a resztę zmiksowałam, zamieniając w mus truskawkowy...
…i dosłodziłam do smaku miodem.
Teraz jest czas na ubicie śmietany „na sztywno”.
Gdy truskawki i śmietana są już gotowe zaczynamy od wymieszania (delikatnie, np. przy pomocy drewnianej łyżki) musu truskawkowego z ubitą śmietaną.
Ważne żeby dodawać śmietanę do musu, a nie odwrotnie!
Do tak przygotowanej masy dodajemy kawałki truskawek i ponownie delikatnie mieszamy.
Możemy już wlewać nasze płynne jeszcze lody do foremek, w których je zamrozimy.
… a następnie wetknąć w nie patyczki ;)
Odstawiamy wszystko do zamrażarki na co najmniej 3-4 godziny, a po wyjęciu delektujemy się smakiem pysznych domowych lodów truskawkowych!
Smacznego!
Uwaga! Dzisiaj trzeba je zjadać szybko, bo rozpuszczają się DOSŁOWNIE w mgnieniu oka :D
Ach!
P.S. Śledzicie już mojego bloga na bloglovin?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmmm na pewno są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńTakie lody muszą byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńmmmmm ale bym zjadła ;D
OdpowiedzUsuńMmmm....pyszne:)
OdpowiedzUsuńMniam...
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńMmm..., ale tu smacznie u Ciebie:))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wszystkim smakowało ;) ach!
OdpowiedzUsuń