czwartek, 4 lipca 2013

PRZEPIS NA... DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE.




Kto nie ma dziś ochoty na lody, no kto?

A kto się skusi na przygotowanie lodów własnoręcznie, w domu?

Spróbujcie, bo naprawdę warto!


Do przygotowania 7 porcji lodów potrzebujemy:

pół kilo TRUSKAWEK (lub innych owoców sezonowych np. jagód, malin)

200 ml ŚMIETANY KREMÓWKI + odrobina CUKRU PUDRU

pełna łyżka MIODU

PATYCZKI DO LODÓW I POJEMNIKI, w których je zamrozimy.

Zaczynamy od przygotowania truskawek.

Chciałam żeby w moich lodach były spore, chrupiące kawałki truskawek, dlatego część z nich (mniej więcej 1/3) pokroiłam...


....a resztę zmiksowałam, zamieniając w mus truskawkowy...


…i dosłodziłam do smaku miodem.


Teraz jest czas na ubicie śmietany „na sztywno”.


Gdy truskawki i śmietana są już gotowe zaczynamy od wymieszania (delikatnie, np. przy pomocy drewnianej łyżki) musu truskawkowego z ubitą śmietaną.

Ważne żeby dodawać śmietanę do musu, a nie odwrotnie!


Do tak przygotowanej masy dodajemy kawałki truskawek i ponownie delikatnie mieszamy.


Możemy już wlewać nasze płynne jeszcze lody do foremek, w których je zamrozimy.


… a następnie wetknąć w nie patyczki ;)


Odstawiamy wszystko do zamrażarki na co najmniej 3-4 godziny, a po wyjęciu delektujemy się smakiem pysznych domowych lodów truskawkowych!

Smacznego!


Uwaga! Dzisiaj trzeba je zjadać szybko, bo rozpuszczają się DOSŁOWNIE w mgnieniu oka :D


Ach!


P.S. Śledzicie już mojego bloga na bloglovin?

Follow on Bloglovin

8 komentarzy:

Ach jak się cieszę, że tu jesteś! Wielkie dzięki za komentarz ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...