środa, 10 lipca 2013

PRZEPIS NA... Megasoczyste MUFFINKI Z MALINAMI i maślanką !



Często gdy nachodzi nas w domu ochota na "COŚ SŁODKIEGO" robię babeczki zwane muffinkami.

Są proste i szybkie w przygotowaniu, a od chwili kiedy pomyślimy, że mamy ochotę na coś słodkiego do momentu wyjęcia ich z pieca mija ok. 30min ;D

Tym razem w domu były maliny i JEDNO JAJKO. Trzeba więc było znaleźć właściwy przepis ;)

I znalazłam. W w książce pt. "Muffiny", którą jakiś czas temu zgarnęłam z półki u Mamy.

Wyszły tak dobre, że po prostu MUSZĘ się z Wami podzielić tym przepisem!

Poza tym zgodnie z LIPCOWĄ LISTĄ maliny to jedna z rzeczy, które rosną w naszym ogrodzie, a więc jedna z potraw z punktu 15. zaliczona!

PRZEPIS NA... MUFFINY Z MALINAMI.

250g świeżych malin

250g mąki

70g posiekanych migdałów
(nie miałam więc dodałam odrobinę więcej mąki)

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajo

140g cukru

80ml oleju roślinnego

275g maślanki

Opcjonalnie do przybrania:

śmietanka 30%   (do ubicia)

świeże maliny

1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180*C. Formę do muffinek natłuszczamy lub wkładami w nią papilotki do muffinek.

2. Myjemy i osuszamy maliny.

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oraz migdałami (jeśli ich używamy ;)).

4. W drugiej misce łączymy rozmącone jajko z cukrem, olejem, maślanką i malinami. Delikatnie łączymy wszystko ze sobą.

5. Do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy aż się połączą. Ważne żeby robić to np. drewnianą łyżką, a nie mikserem i jak najkrócej!

6.  Teraz możemy już przelać masę do formy na muffiny i piec przez 20 minut.

7. W międzyczasie ubijamy śmietanę, a gdy nasze babeczki będą już gotowe i lekko przestudzone dekorujemy je śmietaną i świeżymi malinami.

Nasze wyszły tak dobrze, że nie udało mi się nawet sfotografować większej ilości, bo zniknęły "w oka mgnieniu".


Smacznego!

ach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ach jak się cieszę, że tu jesteś! Wielkie dzięki za komentarz ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...